Прњавор

Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Прњавор

Адреса: Боже Татаревића 88А,

Тел/факс: 051/665-160, моб. 065/261-053,

Емаил: prnjavorskivatrogasci@gmail.com

ТВЈ основана 2014. године, Одлуком Скупштине општине и од тада дјелује као организациона јединица Општинске управе Прњавор а до тада је било Ватрогасно друштво.

Број оперативних извршилаца: ватрогасци-спасиоци 13, ватрогасци-спасиоци руководиоци 6, радник на одржавању опреме 1 и старјешина. Пожарна угроженост: – број интервенција у 2020. години износио је 140, у 2021. години 145, док у 2022. години закључено са 01.09. износио је 142.
Анализирајући интервенције у задње 3 године, долази се до закључка да је највећи број интервенција на отвореном простору. На подручју општине Прњавор становништво се претежно бави пољопривредном производњом и за вријеме припреме земљишта за сјетву приликом уклањања корова пале се површине гдје често дође до неконтролисаног ширења ватре. Кроз општину Прњавор пролазе 2 регионална пута Р 474 И Р 476, магистрални пут М 16.1. као и великим дијелом аутопут “9 јануар” Бања Лука – Добој. Због велике фреквенције саобраћаја угроженост од саобраћајних незгода је велика, те и сам број техничких интервенција није занемарљив.
У градском подручју има велики број стамбених зграда, тржних центара (Металекс, Фортуна сити, Бинго, Робот…), двије основне школе, двије средње школе као и музичка школа све су мјеста гдјее се окупља и борави већи број људи те постоји ризик угрожености од пожара.
Општина Прњавор има велики број привредника а у наредном периоду због индустријске зоне очекује се да ће тај број бити и већи, тако да ТВСЈ Прњавор има потребу свакодневно да ради на подизању нивоа заштите од пожара обзиром на све наведено.

Vatrogasni Savez RS